logo

Οι μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες δημοκρατίες βρέθηκαν στο επίκεντρο του Φόρουμ για τη Δημοκρατία (Democracy Forum), που διοργανώθηκε για πρώτη φορά στην Κύπρο, στις 6 Μαΐου 2022, συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον προσωπικοτήτων της πολιτικής σκηνής της χώρας, του ακαδημαϊκού κόσμου, αλλά και πολιτών.

Κατά την εισαγωγική του ομιλία, ο Επίτροπος του Πολίτη κ. Παναγιώτης Σεντώνας παρουσίασε τις Ενότητες του Φόρουμ, που αφορούσαν τη δημοκρατία και την αειφορία, τον ψηφιακό κόσμο και τη νεολαία, για να υποδείξει ότι «ούτε η δημοκρατία, ούτε η ειρήνη είναι καταστάσεις ή έννοιες δεδομένες. Ο εν εξελίξει πόλεμος στην Ουκρανία είναι μια σκληρή και οδυνηρή υπενθύμιση. Είναι γι’ αυτό που πρέπει να κάνουμε όλοι και όλες ό,τι περνά από το χέρι μας για την περιφρούρηση και ενδυνάμωση της δημοκρατίας».

«Οι προκλήσεις που έχει σήμερα η σύγχρονη δημοκρατία μπροστά της είναι πολυεπίπεδες», είπε, «και εντείνονται, ειδικότερα αν λάβουμε υπόψη όσα φέρνει μαζί του ο ταχέως μεταβαλλόμενος ψηφιακός κόσμος», για να προσθέσει ότι «η ακραία πόλωση, η παραπληροφόρηση και η διασπορά ψευδών ειδήσεων, η ρητορική του μίσους, ο λαϊκισμός είναι μερικές από τις ακανθώδεις προκλήσεις που πολιορκούν τις δημοκρατίες μας».

Στη συνέχεια, ο κ. Σεντώνας ανέφερε ότι «για να υπάρξει η πρέπουσα ανταπόκριση σ’ αυτές τις προκλήσεις, είναι αναγκαία η ουσιαστική συμμετοχή και η επιρροή των πολιτών στη λήψη αποφάσεων, αλλά και η ενίσχυση των ικανοτήτων δημοκρατικής πολιτότητας, γιατί, όπως και το Συμβούλιο της Ευρώπης επισημαίνει, «η συμμετοχή των πολιτών αποτελεί τον πυρήνα της ίδιας της έννοιας της δημοκρατίας».

Ακολούθως, μίλησε για τις προσπάθειες που κάνει το Γραφείο του, με στόχο την υλοποίηση των ανάλογων πολιτικών. «Ενισχύοντας τη συμμετοχική δημοκρατία, κερδίζουν όλοι», είπε χαρακτηριστικά.

Α. Δημητρίου: «Οικοδόμηση του μέλλοντος με τη συμμετοχή των νέων»

Για την ανάγκη «ενίσχυσης της συμμετοχικότητας για ανάδειξη των προβλημάτων και επίλυσή τους», μίλησε στο Φόρουμ η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κα Αννίτα Δημητρίου.

Όπως υπογράμμισε η κα Δημητρίου, οποιαδήποτε συζήτηση για το μέλλον επιβάλλεται να περιλαμβάνει τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του πλανήτη μέσω της αειφόρου ανάπτυξης και ότι η παγκόσμια οικονομία πρέπει να παραμείνει βιώσιμη. Παράλληλα, μίλησε για τα πλεονεκτήματα που προσφέρει ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η ψηφιακή διακυβέρνηση, για να αναγνωρίσει ότι και το κυπριακό Κοινοβούλιο πρέπει να βελτιώσει τις διαδικασίες, καθώς οι νέες τεχνολογίες προσδίδουν νέα προοπτική στη δημοκρατία, στην προσπάθειες για ένα πιο ανθρωποκεντρικό και πιο φιλικό προς τον πολίτη κράτος.

Ακολούθως, η Πρόεδρος της Βουλής υπέδειξε πως εταίροι στην προσπάθεια είναι οι νέοι και οι νέες. «Για να οικοδομηθεί το μέλλον, χρειάζονται συνέργειες. Οι νέοι και οι νέες μας οφείλουν, και εμείς πρέπει να βρούμε τους τρόπους, για να συμβάλλουν στα κοινά», σχολίασε.

Κ. Καδής: «Μέλημά μας πολιτικές που εστιάζουν στους πολίτες»

Στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο θεσμός της δημοκρατίας αναφέρθηκε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστας Κάδης, ο οποίος εκπροσώπησε στο Φόρουμ τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη. Ο κ. Καδής παρέθεσε, παράλληλα, τις στρατηγικές και ενέργειες στις οποίες προέβη η Κυβέρνηση και οι οποίες συνέβαλαν στην εμβάθυνση της δημοκρατίας και της συμμετοχικότητας των πολιτών.

Συνεχίζοντας, ο κ. Καδής τόνισε ότι σε προτεραιότητα βρίσκονται ζητήματα που αφορούν στη διαφάνεια, λογοδοσία, αποτελεσματικότητα και συνοχή. «Αναβαθμίσαμε τον ρόλο των πολιτών», συνέχισε, δίνοντας μερικά παραδείγματα που το επιβεβαιώνουν. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την εκπόνηση σχεδίου δράσης για τη συμμετοχική διακυβέρνηση, εξουσιοδοτώντας τον Επίτροπο του Πολίτη να προβεί στις αναγκαίες ενέργειες.

Επιπλέον, η πολιτεία προχώρησε στη δημιουργία ενός πλαισίου πρόληψης και καταπολέμησης της διαφθοράς, με τη σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς. Έχει επίσης προχωρήσει σε νομοθεσίες, μέσω των οποίων οι πολίτες έχουν δικαίωμα να ζητούν και να λαμβάνουν πληροφορίες.

Mariya Gabriel: Πολιτικές για πιο πράσινο και πιο δημοκρατικό μέλλον

Ενώπιων του Φόρουμ μίλησε η Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης κα Mariya Gabriel.

Κατά την ομιλία της, η κα Gabriel είπε αρχικά ότι εντός του 2022 θα προωθηθούν οι ιδέες των πολιτών, οι οποίες υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της «Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης», για τη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος, ενός μέλλοντος πιο πράσινου και πιο δημοκρατικού. Αναφέρθηκε, ταυτόχρονα, στην έρευνα του ευρωβαρόμετρου με τίτλο «Νεολαία και Δημοκρατία», που πραγματοποιήθηκε συγκεντρώνοντας ιδέες δεκάδων χιλιάδων νέων εντός της Ε.Ε. «Είναι σημαντικό να παραμένουμε ενωμένοι», διεμήνυσε, για να πει πως το ευρωβαρόμετρο δείχνει πως η νεολαία κατανοεί τη σημασία της συμμετοχής στις εκλογικές διαδικασίες. «Η συμμετοχή των νέων είναι πολύ σημαντική», υπογράμμισε.

Λόγο έκανε και για την ευρωπαϊκή ψηφιακή πλατφόρμα «Voice your Vision» , «ένα πραγματικό ταξίδι μέσα από τα οράματα της νέας γενιάς. Και αυτό, γιατί μπορούμε κυριολεκτικά να ακούσουμε τις φωνές των νέων». Στο σημείο αυτό, η Επίτροπος έστειλε μήνυμα στους νέους: «Κάντε τη φωνή σας να ακουστεί και με πάθος. Εμείς θα δώσουμε πρωτοβουλίες. Έχουμε ανάγκη τα μηνύματά σας», υπογράμμισε. Η Επίτροπος συνεχάρη επίσης την Κύπρο για τις δράσεις που αναπτύσσει στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας.

Στη συζήτηση που ακολούθησε, η Επίτροπος συνομίλησε με την κα Βενετία Παπά, Λέκτορα στο Τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Όπως είπε η Επίτροπος, η νεολαία μπορεί να συμμετέχει στη λήψη αποφάσεων και πρέπει όσοι βρίσκονται στα κέντρα λήψης αποφάσεων να δουν σε ποιους τομείς πρέπει να γίνουν προσπάθειες και πώς να προσεγγίσουν τους νέους και τις νέες.

Συμμετοχή και διάλογος ενισχύουν δημοκρατία και αειφορία

Η δέσμευση των κρατών και της Ε.Ε. για πολιτικές αειφορίας ενισχύεται μέσα από τις δημόσιες συζητήσεις και διαβουλεύσεις. Κεντρικό θέμα σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, στο πλαίσιο του Φόρουμ, αποτέλεσε η δημοκρατία και αειφορία.

Συμμετέχουσα στη συζήτηση ήταν η Βουλεύτρια κα Αλεξάνδρα Ατταλίδου, μαζί με πλειάδα εξαίρετων ακαδημαϊκών από Κύπρο και Ελλάδα. Συγκεκριμένα, στο πάνελ βρέθηκαν η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στη Σχολή Επιστημών Αγωγής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κα Γεωργία Λιαράκου, η κα Χλόη Βλασοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Picardie Jules Verne της Γαλλίας, ο κ. Αλέξανδρος Γεωργόπουλος, Καθηγητής Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και η κα Αραβέλλα Ζαχαρίου, Προϊσταμένη της Μονάδας Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου. Το πάνελ συντόνιζε ο κ. Αλέξανδρος Αντωναράς, Αντιπρόεδρος Φοιτητικών Υπηρεσιών και Αναπληρωτής Καθηγητής της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

O ψηφιακός κόσμος, η σύγχρονη δημοκρατία και ο ρόλος του πολίτη

Ο ψηφιακός κόσμος και η σύγχρονη δημοκρατία ήταν ένα από τα μεγάλα θέματα που απασχόλησαν το Φόρουμ για τη Δημοκρατία.

Σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης λέχθηκαν ενδιαφέροντα στοιχεία αναφορικά με την ψηφιακή εποχή και τη δημοκρατία. Συμμετείχαν ο Βουλευτής κ. Χρύσης Παντελίδης, η κα Ειρήνη Λοϊζίδου-Νικολαΐδου, Επίτροπος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων/Επίτροπος Πληροφοριών, ο κ. Παντελής Σκλιάς, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου και ο κ. Μιχάλης Σιριβιανός, Επίκουρος Καθηγητής Μηχανικών Υπολογιστών και Πληροφορικής στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και Εκτελεστικός Διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Αριστείας CYENS. Τον συντονισμό ανέλαβε η κα Ξένια Ξενοφώντος, Διευθύντρια Εταιρικών Σχέσεων και Βιωσιμότητας της Digital Tree.

Η συμβολή των νέων στη δημοκρατική διακυβέρνηση

Η συμβολή των νέων στη δημοκρατική διακυβέρνηση, προκειμένου να αναδειχθούν ιδέες και προτάσεις που ενδυναμώνουν τη συμμετοχική δημοκρατία και ενισχύουν τα θεμέλια των δημοκρατικών κοινωνιών, βρέθηκε στο επίκεντρο της τρίτης ενότητας του Φόρουμ για τη Δημοκρατία.

Τις απόψεις τους κατέθεσαν η Βουλεύτρια κα Μαρίνα Νικολάου, η κα Έλλη Κοτζαμάνη, Πρόεδρος της Επιτροπής Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, η Πρόεδρος του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου κα Μαρία Κολά, η μαθήτρια Νικολέτα Ξύδη, Μέλος της Ομάδας Εφήβων Συμβούλων της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, ο μαθητής Δημήτρης Τσάλαβος, Μέλος της Ομάδας Νέων CyberSafety Youth Panel και ο Μιχάλης Τσαγγαρίδης, Μέλος της Παιδοβουλής. Στον συντονισμό της συζήτησης ήταν η κα Χριστιάνα Ξενοφώντος, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας.

Το Φόρουμ για τη Δημοκρατία εντάσσεται στις δράσεις που λαμβάνουν χώρα στην Κύπρο στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας. Περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις που αναπτύσσονται στην Κύπρο, στο πλαίσιο του Έτους, βρίσκονται στην ιστοσελίδα www.yearofyouth.cy.


Με μεγάλη επιτυχία διεξάχθηκε το πρώτο Φόρουμ για τη Δημοκρατία  Με μεγάλη επιτυχία διεξάχθηκε το πρώτο Φόρουμ για τη Δημοκρατία  Με μεγάλη επιτυχία διεξάχθηκε το πρώτο Φόρουμ για τη Δημοκρατία  Με μεγάλη επιτυχία διεξάχθηκε το πρώτο Φόρουμ για τη Δημοκρατία