logo

Θέτοντας στο επίκεντρο την κλιματική κρίση και με αντικείμενο συζήτησης την εκπαίδευση της κοινωνίας για την αντιμετώπισή της, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου, στο «Gardens of the Future» στη Λευκωσία, η 5η διάλεξη του Ελεύθερου Πανεπιστημίου των Πολιτών.

Τη συζήτηση διοργάνωσε το Γραφείο Επιτρόπου του Πολίτη, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, και σ’ αυτή συμμετείχαν άτομα και φορείς που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε θέματα περιβάλλοντος στην Κύπρο.

Στην εισαγωγική παρέμβασή της, η Επίτροπος Περιβάλλοντος κα Κλέλια Βασιλείου τόνισε την ανάγκη να δημιουργηθούν τα απαραίτητα εκπαιδευτικά εργαλεία, τα οποία προσαρμοσμένα ανάλογα σ’ όλους τους πολίτες, μικρούς και μεγάλους, με βάση τις συνθήκες αλλά και τον γεωγραφικό χώρο, θα συμβάλουν στην εκπαίδευση όλων για την αντιμετώπιση των φαινομένων της κλιματικής κρίσης. Σημείωσε, επίσης, πως θα πρέπει να αντλήσουμε τεχνογνωσία και εμπειρία από τη λαϊκή γνώση της κυπριακής κοινωνίας αφού, όπως ανέφερε, «υπάρχει πάρα πολλή τεχνογνωσία και εμπειρία όσο αφορά τις λύσεις, βασισμένη στη φύση, την οποία πρέπει να εκμεταλλευτούμε».

Στο πάνελ της συζήτησης συμμετείχαν επίσης ο Βουλευτής Λευκωσίας και Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών κ. Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, η Προϊσταμένη της Μονάδας Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας κα Αραβέλλα Ζαχαρίου και η κα Νατάσα Χρίστου, αρχιτέκτονας, Sustainability Expert και συνιδρυτής του «Gardens of the Future».

Μιλώντας στην 5η διάλεξη του Ελεύθερου Πανεπιστημίου των Πολιτών, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών επεσήμανε ότι ο τίτλος της εκδήλωσηςΕκπαιδεύοντας την κοινωνία των πολιτών για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης» - ήταν εύστοχος και πετυχημένος, καθότι «εδώ και πολλά χρόνια η επιστημονική κοινότητα προειδοποιεί ότι ένα από τα πολλά προβλήματα στη λήψη μέτρων για τις κλιματικές αλλαγές είναι και το γεγονός ότι αυτές συμβαίνουν αργά και οι νέοι, ιδιαίτερα, δεν αντιλαμβάνονται τις αλλαγές που έγιναν, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει πλήρης κατανόηση της κλιματικής πλέον κρίσης».

Τι είναι το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Πολιτών
Το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Πολιτών υπάγεται στις δράσεις που λαμβάνουν χώρα σε εθνικό επίπεδο για το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας 2022 και όλες οι διαλέξεις του είναι ανοικτές για το κοινό. Σκοπός του είναι η διεύρυνση της πρόσβασης των πολιτών στην πληροφόρηση, αλλά και η διαμόρφωση ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για συζήτηση/ανταλλαγή απόψεων και κατάθεση νέων προτάσεων, που εμβολιάζουν υφιστάμενες πολιτικές σε σχέση με τα μεγάλα θέματα που απασχολούν την κοινωνία μας.

Το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο επιτρέπει στους πολίτες να συμμετάσχουν αποτελεσματικότερα στον δημόσιο βίο, καθώς η πρόσβαση στην πληροφόρηση προάγει τη διαφάνεια, προστατεύει τα δικαιώματα των πολιτών και υποστηρίζει την επιστημονική έρευνα.


GARDENS_3.jpgGARDENS_3.jpg GARDENS_2.jpgGARDENS_2.jpg


Η κλιματική κρίση και πώς την αντιμετωπίζουμε – Όσα ειπώθηκαν στην 5η διάλεξη του Ελεύθερου Πανεπιστημίου των Πολιτών Η κλιματική κρίση και πώς την αντιμετωπίζουμε – Όσα ειπώθηκαν στην 5η διάλεξη του Ελεύθερου Πανεπιστημίου των Πολιτών