logo

Κυρία Πρόεδρε,
Κυρίες και Κύριοι,

Το Cyprus Forum έχει δημιουργήσει ένα νέο χώρο συζήτησης, αλληλεπίδρασης και ώσμωσης ιδεών και προτάσεων, με επωφελή επίδραση στον συλλογικό μας βίο.

Οι διοργανωτές κάνουν πράξη το όραμά τους για παρέμβαση στον κύκλο χάραξης πολιτικών, κατά τρόπο που να λαμβάνονται υπόψη οι προτάσεις των ενεργών πολιτών, η εμπειρογνωμοσύνη των ανά τομέα ειδικών, η γνώση που παράγει η επιστημονική μας κοινότητα. Είναι γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο που αξίζουν συγχαρητήρια στους διοργανωτές: τον Οργανισμό Oxygono και το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Το Φόρουμ, συνεισφέρει και ως προς την εμβάθυνση της συμμετοχικής δημοκρατίας, στην καρδιά της οποίας βρίσκεται η ενεργός συμμετοχή των πολιτών. Στο περιεχόμενο, αλλά και στον τρόπο διεξαγωγής του συνεδρίου, εντοπίζονται χαρακτηριστικά, τα οποία καταγράφονται στα κείμενα πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διεθνών θεσμών για τη συμμετοχική δημοκρατία και διακυβέρνηση.

Θα ήθελα να εστιάσω σε τρία από αυτά τα χαρακτηριστικά: 1ον: Η πολυμορφία του Φόρουμ. Στα πάνελ συμμετέχουν προσωπικότητες με διαφορετικά υπόβαθρα γνώσεων και εμπειριών - από τον χώρο της πολιτικής, της έρευνας, της κοινωνίας των πολιτών - ενώ στο επίκεντρο βρίσκονται θέματα που συνιστούν προκλήσεις για τις σύγχρονες κοινωνίες, σε επίπεδο τοπικό, ευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο. 2ον: Ο τρόπος διεξαγωγής του είναι ανοιχτός, διαφανής και συμμετοχικός. Διαμορφώνεται ένας χώρος στη δημόσια σφαίρα για συζήτηση και προβληματισμό γύρω από ουσιώδη θέματα που απασχολούν τους πολίτες. 3ον: Ο προσανατολισμός στο αποτέλεσμα. Ο απώτερος στόχος είναι ο ουσιαστικός θετικός αντίκτυπος στην παραγωγή πολιτικών.

Η παρούσα χρονική συγκυρία προσδίδει στη διεξαγωγή του Φόρουμ ακόμα μεγαλύτερη αξία. O κόσμος μετά την πανδημία κορονοϊού δεν θα είναι ο ίδιος. Θα είναι διαφορετικός. Πίστεις και πεποιθήσεις που είχαμε για την υγεία, την οικονομία, την τεχνολογία, την ασφάλεια ανατρέπονται. Η ανταπόκριση σε αυτή την παγκόσμια κρίση, οι αποφάσεις που λαμβάνονται σήμερα, θα ορίσουν και τον κόσμο του αύριο.

Οι κραδασμοί που επέφερε η κρίση της πανδημίας ανέδειξαν και την ευθύνη που έχουμε για την επίτευξη της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης, την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της χώρας, την κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη. Ακριβώς σε αυτή την κατεύθυνση είναι που η Κυβέρνηση εστιάζει με όλες της τις δυνάμεις στην υλοποίηση του κυπριακού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ένα φιλόδοξο και ρεαλιστικό Σχέδιο για την Κύπρο του αύριο, το οποίο για να γίνει πράξη χρειάζεται η συνεννόηση και η συνεργασία ολόκληρου του πολιτικού κόσμου για να εισέλθουν σε τροχιά υλοποίησης οι μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εγκαινιάζοντας τη «Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης», τον περασμένο Μάιο στο Στρασβούργο, αναφέρθηκε στο έργο του μεγάλου συγγραφέα Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ, «Γη των Ανθρώπων». Ένα έργο που δημοσιεύτηκε λίγο πριν την φρίκη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, και εμπεριέχει τη φιλοσοφική θεώρηση του συγγραφέα για την ανακάλυψη του ανθρώπινου εαυτού μέσα από την αναμέτρηση με εμπόδια και τη σημασία της συνύπαρξης μεταξύ μας αλλά και με τον φυσικό κόσμο που μας περιβάλλει. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στη διατύπωση του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ ότι: «Η αγάπη δεν είναι να κοιτάζουμε ο ένας τον άλλο, αλλά να βλέπουμε μαζί προς την ίδια κατεύθυνση».

Ακριβώς αυτό, το να «κοιτάξουμε στην ίδια κατεύθυνση», είναι και για μας εδώ στην Κύπρο η μεγάλη πρόκληση, αλλά και ο μεγάλος στόχος. Μέσα από την ουσιαστική συνεννόηση, όλοι - η εκτελεστική εξουσία, το κοινοβούλιο, οι θεσμοί, η ερευνητική κοινότητα, η κοινωνία των πολιτών - να κοιτάξουμε στην ίδια κατεύθυνση. Προς έναν αειφόρο και κοινωνικά υπεύθυνο ορίζοντα.

Σε αυτόν τον μεγάλο στόχο το Cyprus Forum έρχεται ουσιωδώς να συνεισφέρει. Εύχομαι λοιπόν κάθε επιτυχία στις εργασίες του Φόρουμ.

02/10/2021